Skip to main content

Onderhoudtips voor camper en caravan

De vakantie kan bijna beginnen! Maar vergeet niet de camper of caravan voor je vertrekt te checken, te testen en te poetsen. Een camper of caravan staat vaak lange tijd stil in de stalling. Om er dan meteen een lange reis mee te gaan maken is niet verstandig. En wie wil er nou onderweg voor vervelende verrassingen komen te staan? Met deze handige tips ga je goed voorbereid op pad!

Kleine wasjes, grote wasjes…

Met een schone camper of caravan is het fijner reizen, maar het is ook erg belangrijk voor het onderhoud. Vuil laat de buitenkant van je kostbare camper of caravan verweren en maakt de kitranden hard. Bovendien ontdek je vaak tijdens het wassen en poetsen kleine onvolkomenheden die je kunt oplossen voordat ze een probleem worden. Gebruik voor het wassen van je caravan geen agressieve schoonmaakmiddelen. De meeste caravans hebben geen blanke laklaag en kunnen door te hard poetsen juist beschadigen.

Zwarte strepen weghalen

Bij hoge temperaturen kunnen de kitranden rond de ramen en aluminiumlijsten gaan uitzetten. Dit overtollige kit is de veroorzaker van zwarte strepen op de buitenkant van je camper of caravan. Om dit te voorkomen haal je het overtollige kit rond de ramen en lijstwerk weg. Je hoeft niet bang te zijn dat er dan niet meer genoeg kit langs de ramen zit. Fabrikanten gebruiken tijdens de assemblage van een caravan of camper geen kitspuit maar een kitband. Hierdoor zal er altijd voldoende kit om de ramen blijven zitten. Je poetst de lelijke zwarte strepen eenvoudig weg met een speciaal poetsmiddel.

Snij met een scherp mesje het plastic tuitje van een siliconenspuit schuin af. Hiermee schraap je de kit weg. Hou je handen nat zodat de kit niet gaat plakken.

Poetsonderhoud

 • De raamrubbers kun je het beste onderhouden door ze elk jaar in de siliconenspray te zetten. Hierdoor drogen ze niet uit en blijven ze soepel.
 • De zijkanten van een caravan zijn vaak gemaakt van hamerslagplaten. Deze bobbelige platen kun je poetsen met een zachte borstel en een poetsdoek.
 • Zet de kop van de camper in de was. Zo kun je dode vliegjes makkelijk weer weg poetsen.
 • De kunststof ramen van je camper of caravan zijn heel gevoelig voor krasjes. Gelukkig poets je deze er met autopoets heel eenvoudig weer uit.

Check en dubbelcheck!

Waar je op moet letten voordat je vertrekt:

  • Zorg voor vertrek voor het afvullen van je boiler en controleer deze op lekkage. In de winterstalling kan hij kapotgevroren zijn.
  • Doet de verlichting het nog overal? Check zowel de binnen- als de buitenkant.
  • Spoel de watertank grondig door. Als er nog een laagje water in de tank stond kunnen er algen in zijn gekomen.
  • Check de bandenspanning
  • Let op de datum van de verplichte APK voor je camper (zeker als je van plan bent lang weg te blijven)
  • Het wordt aangeraden om eens in de 5 jaar de gasslangen te vervangen.
  • Blaast je airco nog voldoende koude lucht? Laat hem voor vertrek afvullen.

Specialistische werkplaats van Recreatiestalling Numansdorp

Je kunt veel onderhoud zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Want net voor je vakantie heb je het vaak al zo druk! Recreatiestalling Numansdorp heeft een eigen werkplaats waar iedereen met zijn camper of caravan welkom is, ook als je geen gebruik maakt van de stalling. We zijn gespecialiseerd in alle kampeervoertuigen. We verzorgen keuringen, onderhoudsbeurten en wasbeurten. We voeren reparaties uit en monteren accessoires. Maak nog voor vertrek een afspraak op carva.nl/werkplaats.