Skip to main content

Wat kost een camper?

Wie droomt er niet af en toe van een eigen camper? Dat moet toch heerlijk zijn. Weg van de massa en zo vrij als een vogeltje. En toch veilig, comfortabel en vertrouwd. Het ultieme vakantiegevoel! Maar wat kost dat dan? In deze blog zetten we voor je op een rij wat de gemiddelde kosten van een camper zijn. En we laten zien dat huren ook een goede optie is.

Een nieuwe camper koop je vanaf ongeveer €45.000. Een maximumprijs is er niet, de duurste mobilhome ter wereld kost wel 3 miljoen dollar, maar die rijdt waarschijnlijk in de USA rond. Behalve met de aanschafprijs moet je rekening houden met jaarlijkse vaste kosten en de kosten die je maakt om je vakantie te houden. Die laatste zijn natuurlijk heel persoonlijk.

Gemiddelde vaste kosten van een camper

Net als bij een personenauto, betaal je voor een camper ook wegenbelasting en sluit je een motorrijtuigenverzekering af. Bovendien is het verstandig een reisverzekering te nemen met pechhulp, repatriëring en vervangend vervoer. Daarnaast moet je een bedrag voor onderhoud, (kleine) reparaties en APK reserveren. Wanneer je de camper niet gebruikt, wil je hem natuurlijk graag in een veilige, liefst overdekte, stalling plaatsen. Samen met de afschrijvingskosten moet je rekenen op gemiddelde maandkosten tussen de €500 en €750. 

Kopen of huren?

Een eigen camper is niet goedkoop en daarom is het heel erg belangrijk om, voordat je een camper aanschaft, te bedenken wat je plannen zijn. Ga je alleen in de zomervakantie drie weken op pad, dan is een eigen camper relatief duur en is huren waarschijnlijk verstandiger. Maar ben je van plan er vaak op uit te trekken (meer dan zes weken per jaar), dan wordt het een ander verhaal. Want al zijn de kosten dan nog steeds hoog, meerdere vakanties zijn ook duur. Het voordeel van een eigen camper is dat je er, net als met een boot, mee op pad kan gaan wanneer je maar wilt. Dat betekent een heleboel vrijheid en vakantieplezier. Je schaft met een camper eigenlijk een tweede huis op wielen aan. 

Jong gebruikte campers

Je kunt ook overwegen een jong gebruikte camper te kopen, daarmee kun je flink op de aanschafkosten besparen. Een jong gebruikte camper is bijvoorbeeld een ex-rental die een jaar in de verhuurvloot van een camperverhuurbedrijf heeft gezeten. Deze campers worden vervangen omdat gerenommeerde camperbedrijven hun klanten het liefst nieuwe huurcampers aanbieden. Deze ex-rentals worden vaak aan het eind van het camperseizoen te koop aangeboden maar ook wel eens aan het begin van een nieuw seizoen. Het is altijd de moeite waard om naar de aanbiedingen te informeren. Wie weet tik je voor weinig geld een camper op de kop die nog maar een jaar gebruikt is.

Deel de kosten met een deelcamper

Er zijn ook steeds meer initiatieven om een deelcamper aan te schaffen. Hiermee deel je de pret én de lasten. Vaak wordt dat gedaan door twee of drie gezinnen, die van tevoren goede afspraken maken over het gebruik van de camper en de verdeling van de kosten. Je kunt je voorstellen dat opa en oma de camper in het voor- en naseizoen gebruiken en de kinderen de camper in het hoogseizoen.

Huren is ook slim

Uiteraard is het bij weinig gebruik financieel het verstandigst om een camper te huren. Doe dit dan via een gerenommeerd camperverhuurbedrijf. Je bent dan altijd verzekerd van een kwalitatief goede, veilige schone en comfortabele camper. Je hebt geen zorgen over verzekeringen en vignetten. En je weet zeker dat de camper goed onderhouden is. In het voor- en naseizoen is de huurprijs laag en in het hoogseizoen hoog, net zoals bij hotels en vakantiehuizen. Maar als je op tijd boekt, kun je vaak gebruik maken van een korting. Een huurcamper is ook heel geschikt om te proberen of jij, je partner en je gezin, camperliefhebbers worden. 

Besparen op vaste lasten

Je kunt ook besparen op de vaste lasten en de vakantielasten van een camper. Bijvoorbeeld door rekening te houden met:

  • Belastingtarief: Een particuliere camperbezitter die zijn camper niet verhuurt, hoeft maar een kwart van het jaar motorrijtuigenbelasting te betalen.
  • Stallingskosten: Bij de meeste stallingsbedrijven is buiten stallen goedkoper. Misschien heb je zelfs thuis de mogelijkheid om je camper te parkeren. 
  • Overnachtingen: Het maakt veel verschil of je altijd op een camping overnacht, of in de vrije natuur.  
  • Tol: Reis je het liefst snel en betaal je veel tol, of neem je tolvrije wegen en doe je het wat rustiger aan? Je bent ten slotte op vakantie!
  • Brandstofkosten: Met een gemiddeld lagere snelheid kun je flink op de diesel besparen. 
  • Levensonderhoud: Eten en drinken is niet duurder dan thuis. Koken doe je gewoon in je camper waardoor je dure restaurants kunt vermijden.

Recreatiestalling Numansdorp heeft alles!

Heb je vragen over het kopen of huren van een camper? Bel dan naar een van onze gespecialiseerde medewerkers. We helpen je graag. Recreatiestalling Numansdorp is één van de grootste stallingen van kampeervoertuigen in Nederland. Wij hebben bovendien een eigen werkplaats en een showroom waar we bijna nieuwe en gebruikte campers en caravans te koop aanbieden. Daarnaast verhuren we via Wijverhurencampers.nl caravans en campers van Sunlight, Burstner, Adria en Chausson. Neem snel een kijkje op onze website en ontdek ons grote aanbod.